Numărul de accidente în SUA și UE
În SUA, anual, sunt peste 30.000 de accidente mortale1, iar cauza principală a deceselor în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0-4 ani, o reprezintă accidentele de mașină. Anual mor în accidente de mașină, peste 5000 de copii și adolescenți la 100.000 de locuitori.2
În UE, în anul 2017, s-au înregistrat peste 25.000 de accidente morale. Aproximativ 18% dintre victime au vârste cuprinse între 0-24 de ani.3
În 2017, țările cu cel mai ridicat grad de siguranță rutieră din UE au fost: Suedia, UK, Olanda și Danemarca. Țările care au avut cel mai scăzut grad de siguranță rutieră au fost: România, Bulgaria și Croația, România situându-se pe primul loc la numarul de accidente mortale în UE cu 99 accidente mortale la 1.000.000 locuitori, urmată de Bulgaria cu 96 accidente mortale la 1.000.000 locuitori si Croația cu 80 accidente la 1.000.000 locuitori.4
Organizații care fac testări de scaune auto în UE
Având în vedere numărul crescut de accidente rutiere, se încearcă să se ia cât mai multe măsuri de prevenție și siguranță. Printre aceste măsuri se numără condusul preventiv, purtarea obligatorie a centurii de siguranță și folosirea scaunelor auto pentru copii în funcție de vârstă.
Astfel, anumite organizații fac diverse teste pentru a verfica gradul de siguranță al mașinilor, precum și al scaunelor auto. În UE, cele mai importante teste de impact pentru scaunele auto sunt cele de la ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) din Germania și WHICH? din UK.
Scoică scaun auto și înălțător auto în funcție de vârstă
Auto
Vârstă | Înălțime | Greutate | Sistem | Poziția de mers |
---|---|---|---|---|
0-1 ani | 75 cm | 0 - 13 kg | Scoică | Cu spatele la direcția de mers |
1-4 ani | 75 - 125 cm | 9 - 25 kg | Scaun auto | Cu spatele la direcția de mers |
4 - 7 ani | 98 - 125 cm | 9 - 25 kg | Scaun auto | Cu spatele la direcția de mers / Cu fața la poziția de mers |
7 - 12 ani | 125 - 145 cm | 15 - 36 kg | Înălțător auto | Cu fața la poziția de mers |
Poziția scaunului: față vs spate
În cazul unui accident frontal, copiii sub 4 ani, ținuți cu fața la direcția de mers au un risc de 5 ori mai mare5 decât cei purtați cu spatele, de a suferi răni grave la nivelul capului și gâtului. Copiii de această vârstă nu sunt destul de bine dezvoltați și riscă să sufere inclusiv decapitare internă.
Mai jos puteți urmări ce se întâmplă în cazul unui accident frontal cu un copil ținut cu fața la direcția de mers vs un copil ținut cu spatele la direcția de mers.
Greșeli frecvente
Un studiu realizat în 2016, pe 200 de mașini, a arătat că în 70.5% din mașinile analizate, transportarea copiilor era făcută necorespunzător.6 Cele mai frecvente greșeli sunt următoarele:
1. Folosirea incorectă a scaunului auto
Greșeala cea mai frecventă este folosirea incorectă a scaunului auto. Există scaune auto care se montează doar în centuri, aici existând un risc destul de mare ca părinții să monteze greșit scaunul (centurile nu sunt destul de tensionate, unghiul de înclinare al scaunului nu este corect, etc.). Pentru acest lucru este recomandat să apelați la un consultant specializat în siguranța auto, care poate să vă explice și să vă arate cum trebuie montat scaunul. Sau puteți opta pentru un sistem auto cu prindere ISOFIX care are rolul de a elimina din greșelile ce pot apărea la prinderea cu centuri.
ISOFIX-ul este un sistem ce face parte din caroseria mașinii și se găsește la bancheta din spate. Printre avantajele ISOFIX-ului se numără și faptul că se montează ușor față de centuri. Atenție însă, nu toate mașinile sunt dotate cu acest sistem, în special cele înainte de 2004. Așadar înainte să achiziționați un scaun auto cu ISOFIX trebuie să vă asigurați că și mașina deține acest lucru.
Nu există diferență în materie de siguranță în ceea ce privește ISOFIX vs centuri, dacă scaunul cu centuri este montat corect.
2. Nepotrivirea scaunului auto cu mașina pe care o dețineți
Atunci când achiziționați un scaun auto, este foarte important să mergeți cu mașina pentru a verifica dacă scaunul pe care doriți să îl cumărați este potrivit. Majoritatea scaunelor auto cu poziția de mers cu spatele (rear-facing) prelungit (cele până la 25 kg) sunt destul de mari și nu încap în orice mașină. Așa că este foarte importantă dimensiunea mașinii.
3. Neasigurarea copilului într-un sistem de siguranță auto
În România, încă există mulți părinți care nu pun copiii într-un scaun auto sau centuri. Doar 67.4% dintre părinți își asigură copiii într-un sistem atunci când merg cu mașina, ceea ce înseamnă un procent destul de mic comparativ cu alte țări. 7
4. Poziția de mers cu fața mult prea repede
Așa cum am explicat mai sus, nu trebuie să punem copilul cu fața la direcția de mers mai repede de 4 ani. În România puțini părinți duc copilul cu vârsta de sub 4 ani, cu spatele la direcția de mers.
5. Greutatea scaunului auto
Mulți părinți caută ca scaunul auto să aibă o greutate cât mai mică. Dar cu cât este mai greu scaunul, cu atât este mai bun.
6. Scaune ieftine
Trăim în România și nu mulți părinți își permit scaune scumpe, dar realitatea este că scaunele ce le găsim în supermarket-uri sau în alte locuri nespecializate, la prețuri de sub 500-600 lei, nu sunt deloc sigure. Multe dintre ele nu ar trece testele de siguranță ADAC și ar trebui scoase de pe piață. Scaunele de la 1500 – 2000 lei în sus sunt cele care asigură un nivel de siguranță mai mare.
7. Scaune second-hand
Nu se recomandă cumpărarea unui scaun second-hand din surse nesigure, deorece nu știți dacă acel scaun a fost implicat într-un accident sau nu. Un scaun ce a fost implicat într-un accident trebuie schimbat neapărat. De asemenea nu știți cât de uzat a fost și cum a fost întreținut. Dacă centurile sunt spălate cu detergent acestea se deteriorează și nu mai oferă la fel de multă siguranță.
Întrebări frecvente
1. Copilul meu preferă să stea cu fața, pot să îl pun cu fața la direcția de mers mai devreme?
Răspuns: Nu se recomandă poziția la sensul de mers până la minim 4 ani sau mai mult, deoarece aceasta conferă cea mai bună siguranță pentru copil și ar trebui să îl ținem în această poziție cât mai mult posibil. Majoritatea copiilor plâng când merg cu mașina, dar este doar o etapă. Dacă părinții sunt conștienți că mai importantă este siguranța copiilor și sunt consecvenți în a folosi scaunul auto în mod corect așa se va obișnui și copilul. Așadar nu cedați dacă plânge copilul, până la urmă va accepta.
2. Mi se pare că poziția picioarelor la mersul cu spatele nu este una comodă pentru copil. Ar trebui să îl pun cu fața?
Copiii sunt destul de flexibili și este posibil ca doar nouă să ni se pară că e incomod pentru copil. Dacă copilul se plânge că îl dor picioarele putem face pauze mai dese, cam la 30 de min.
3. Pot să pun copilul în scaun cu geaca de iarnă pe el?
Nu se recomandă purtarea de haine groase sau cu glugă, deoarece împiedica strângerea corectă a centurilor. Puteți în schimb să folosiți o păturică pe care să o puneți peste copil.
Brand-uri recomandate
Cele mai renumite brand-uri în materie de scaune auto sunt:
Vă recomandăm
Un interviu cu informații foarte utile cu Alice Dona, expert siguranța auto copii, despre greșelile frecvente în montarea scaunului auto.
References:
- National Highway Traffic Safety Administration https://www-fars.nhtsa.dot.gov/Main/index.aspx
- Center for Disease Control and Prevention. Injury prevention and control, web-based injury statistics query and reporting system (WISQARS) https://webappa.cdc.gov/sasweb/ncipc/mortrate.html
- https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20190410STO36615/road-fatality-statistics-in-the-eu-infographic
- https://ec.europa.eu/transport/facts-fundings/scoreboard/compare/people/road-fatalities_en#2017
- https://www.besafe.com/en/rear-facing-5x-safer/
- TRANSPORTING CHILDREN IN CARS AND THE USE OF CHILD SAFETY RESTRAINT SYSTEMS https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5266661/
- Child safety restraint usage in Romania – an observational study design: Diana Rus https://academic.oup.com/eurpub/article/25/suppl_3/ckv172.095/2578324
Child Passenger Safety https://pediatrics.aappublications.org/content/142/5/e20182461#ref-1
Car safety seats for children: rear facing for best protection https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2598309/
What’s new in car seat safety? https://www.allegropediatrics.com/blog/blog/from-our-docs/whats-new-in-car-seat-safety