În ziua de 29.04.2024 ne-am luat ghiozdanele în spate, 2 adulți și un copil de 7 ani, și am pornit în aventura Legoland Günzburg din Germania. Și a fost o excursie peste așteptări. Am și avut noroc de o vreme superbă în perioada celor 3 zile în care am fost acolo. Dar să povestim despre detaliile itinerariului, cum am ajuns la parc, unde ne-am cazat și ce activități am făcut.
Mijloace de transport folosite spre Legoland Günzburg Germania
1. Avion Cluj – Münich
Plecarea s-a făcut din Cluj la Münich cu avionul companiei Lufthansa . Zborul a fost dimineața devreme, la 06:00, deci a fost nevoie de o trezire în toiul nopții ca să ajungem la aeroport și să trecem prin procedurile necesare. Partea bună e, că am ales să călătorim fără trolere, doar cu ghiozdane, iar atunci procedurile au fost simplificate:
- nu mai trebuie să stai la coada de check-in bagaje
- nu mai trebuie să aștepți după bagaj la banda rulantă la aterizare
Deci se economisește timp și nu te mai chinui cu căratul bagajelor după tine peste tot.
2. Tren ieșire din aeroport
Ei bine, după ce am aterizat în Münich Germania, a trebuit să luăm un fel de tren mai micuț ca să ieșim din aeroport. Aeroportul este foarte mare și atunci e nevoie de astfel de mijloace de transport chiar în interiorul aeroportului. Dar totul este foarte modern și aerisit. Practic este o experiență în sine să călătorești așa spre Legoland.
3. S-Bahn Tren Aeroport – München Hbf (Hauptbahnhof)
După ce am ieșit cu trenulețul din aeroport la Terminal 2, am căutat cu aplicația DB Navigator bilete de tren cu compania S-Bahn de la MUC München Airport spre München Hbf (Central Station). Aici este practic gara centrală cu multe legături spre diverse zone, printre care și către Günzburg unde aveam noi nevoie să ajungem.
Aplicația se poate downloada pentru telefoane Android de pe Play Console, iar pentru cei care folosiți iPhone, de pe App Store. Cu această aplicație se cumpără bilete pentru diferite companii de mijloace de transport în comun la ei.
S-ar putea să fie puțin complicat să cauți biletele de care ai nevoie, așa că, o să las aici un mini tutorial despre cum să cumpărați biletele:
- după instalarea aplicației trebuie să vă faceți cont și să vă logați
- Selectați tab-ul de Booking
- Sus, completați în primul chenar locația de unde plecați (MUC München Airport), iar dedesubt locația unde doriți să ajungeți (München Hbf )
- Mai jos, la Date, selectați data și ora
- Apoi selectați numărul de pasageri
- La Options, setați bifa să fie pe ON la Direct services only, ca să aveți doar legături directe
- Apăsați pe butonul Done din dreapta sus pentru a se închide ecranul de Options
- Acum apăsați pe butonul Search
Dintre opțiunile afișate, trebuie să alegeți S-Bahn S1 sau S8 la oricare oră doriți. Nu contează exact minutul la care vă alegeți biletele deoarece o data cumpărate biletele la S-Bahn conform tutorialului de mai jos, ele sunt valabile aproximativ 5 ore. Deci dacă ați cumpărat la o anumită ora și minut, nu vă faceți griji dacă nu prindeți exact acel S-Bahn tren, biletele sunt valabile în continuare.
O dată selectată o oră, se va deschide un nou ecran. Apăsați pe “Go to offers”. Aici se va deschide un ecran cu mai multe tipuri de bilet. Nouă ne-a cam luat ceva timp să ne prindem cam de care e nevoie. În cele din urmă am luat biletele de tipul “Einzelfahrtkarte Erwachsene” in valoare de 13.6 euro de adult. Pentru copil am ales biletul “Einzelfahrtkarte Kind” în valoare de 1.8 euro de copil.
Durata transportului a fost undeva la 40 de minute.
4. Tren München Hbf (Hauptbahnhof) – Günzburg
După ce am ajuns la Gara Centrală (Hbf) am luat un tren care să ne ducă direct în Günzburg (cu ICE 1163 am fost noi). Am folosit tot aplicația DB Navigator pentru a cumpăra biletele chiar când am ajuns în gară. Prețul biletelor pt 2 adulți și 1 copil la clasa 1 (am vrut să experimentăm și asta) a fost de 676.86 lei.
5. Shuttle bus Gară Günzburg – Legoland
Din gara Günzburg spre Legoland există un shuttle bus care te duce direct la parc. Noi din ce citisem pe net am înțeles că trebuie să plătim biletele de la bus dacă nu ai pe biletul de tren ceva menționat că mergi la Legoland (noi nu aveam), dar șoferul a zis că nu trebuie să plătim nimic, și a zis că putem să urcăm.
Parcul de distracții Legoland
Și într-un final, am ajuns și la parc. Aveam bagajele cu noi si pentru că am ajuns destul de devreme, mai devreme decât ne calculasem noi, am decis ca vrem să intrăm în parc, iar bagajele le-am lăsat la recepția care se afla în fața parcului. S-au ocupat ei, să le transfere la recepția hotelului din parc unde aveam noi cazare.
Cazare
Din punctul nostru de vedere, cazarea într-un parc de distracții face parte din experiență dacă poți face acest efort financiar. Așadar, noi de obicei așteptăm să avem suficienți bani pentru a putea să ne cazăm de obicei în incinta parcului, iar de data asta am ales să ne cazăm la Ninjago.
Cazarea avea inclus micul dejun gratuit, dar când am cumpărat biletele pentru cazare, am ales și câteva extra-opțiuni printre care și să rezervăm și să plătim cina pentru o seară la Restaurantul Piraților. Mai jos, unde veți vedea cheltuielile cu cazarea, în acel preț este inclusă și cina pentru o seară la restaurant.
Activități parc
Din ce am observat, există activități pentru toate vârstele, de la 2-3 ani încolo până la cei mari și iubitori de adrenalină. Din fericire am prins o perioadă ok și nu a trebuit să așteptăm prea mult la cozi. Cred că o singură dată sau de vreo 2 ori am așteptat în jur de 30 de minute ca să intrăm la una din activități, în rest cam între 10-20 de minute am așteptat.
Pentru a vedea timpii de așteptare și harta locațiilor cu activități puteți să vă downloadați aplicația lor de pe Play Store (pentru telefoanele cu Android) sau App Store (pentru iPhone). Aplicația se numește LEGOLAND® Deutschland Resort.
Link către aplicație pe Play Store aici.
Link către aplicație pe App Store aici.
Acvariul LEGOLAND® ATLANTIS by SEA LIFE
Mâncarea
Ei bine, mâncarea chiar a fost peste așteptări de bună. Credeam ca va fi doar mâncare de tip fast food, dar au fost chiar multe feluri. Am văzut și mâncare chinezească, locuri cu fructe, restaurant “împinge tava”, dar și mâncare de tip fast-food a fost bineînțeles :D. Dar ne-a plăcut că a fost diversă mâncarea și aveai de unde să alegi.
PRO/CONTRA alte parcuri de distracții
Noi am mai fost doar la alte 2 parcuri de distracții: Efteling și Gardaland. Până la Legoland, Efteling a fost favoritul nostru. Acum, nu ne putem decide exact dacă trece Legoland în capul listei noastre de preferințe sau nu. Dacă ar fi să comparăm cu Efteling, ne-a plăcut că ne-am putut caza în interiorul parcului, la fel ca în Efteling, dar aici nu ne-a plăcut prețul :D. La Legoland chiar dacă am luat cazare la ei pt 3 zile, am avut acces inclus în parc doar pentru 2 zile, pentru a 3-a zi am plătit biletele și nu au fost tocmai ieftine. Din păcate am și așteptat până în a 3-a zi ca să luăm biletele și aparent sunt mai scumpe dacă le iei în aceeași zi. La Efteling dacă te cazai la ei, intrarea era gratis în fiecare zi în care erai cazat, plus că aveai acces cu o jumătate de oră mai devreme față de programul normal. La Gardaland nu te poți caza deloc la ei 🙁 , prețurile sunt la fel sau mai mari pentru ce oferă, iar timpul de așteptare în afara sezonului e în general de 40-50 min, în sezon am auzit că se stă și câte 2 ore la o coadă :(.
Iar legat de mâncare, așa cum am menționat și mai sus, la Legoland ne-a plăcut mai mult mâncarea decât la Efteling. Din păcate olandezii nu sunt tocmai renumiți pe partea culinară :).
Mijloace de transport întoarcere
La întoarcere am folosit cam aceleași mijloace de transport, doar că plecând de dimineață devreme, pe la 07:00, nu am apucat să prindem shuttle bus-ul care își începea programul de la 08:00. Așa că am ales să mergem cu taxi. Dar aici a fost greșeala noastră, deoarce nu trebuia să plecăm atât de devreme. Am crezut că poate nu ajungem la timp la aeroport, avionul pleca spre Cluj de la 14:40, dar în cele din urmă am ajuns la aeroport în jur de ora 10:00 😀
Listă cheltuieli totale
Cazare Hotel Ninjago 3 nopți:
Cazare 3 nopți
- Hotel Ninjago 6444.91 RON
Transport
- Biletele de avion cu asigurare călătorie inclusă: 3615.38 RON
- Bolt acasă – aeroport Bolt: 58.5 RON
- bilete tren S-Bahn S1 Aeroport către Munich Hauptbahnhof: 144.78 RON
- bilete tren ICE spre Günzburg clasa 1 și luate cu câteva ore înainte de sosirea trenului: 676.86 RON
- bilete tren Günzburg Bahnhof – München Hauptbahnhof ICE, clasa 2 și luate cu 2 zile înainte: 227.26 RON
- bilete S-Bahn S1/S8 către Munich airport: 144.77 RON
- taxi aeroport Cluj acasă: 61 RON
Alte Cheltuieli
- McDonald’s in Hauptbahnhof (nu recomandăm genul acesta de mâncare, dar atunci așa am ales): 78.22 RON
- Mâncare Din Legoland parc: 121.79 RON
- Înghețată 2 globuri: 22.96 RON
- Legoland lecții condus Hyundai: 24.96 RON
- mâncare biscuiți și jeleuri: 23.41RON
- Apă, suc și capuccino: 22.71 RON
- suvenir tricou Legoland: 99.78 RON
- ciubuc la Pirați Restaurant: 25 RON
- poza 1 cu water ride: 59.9 RON
- poza 2 cu water ride: 59.9 RON
- uscare dupa water ride: 10 RON
- la cernut “aur”: 68.13 RON
- 2 sucuri Narghilea: 78.87 RON
- wafe 3 buc: 93.84 RON
- sucuri 3 bucăți: 56.16 RON
- înghețata 3 globuri: 34.45 RON
- Espresso și suc dozator: 39.94 RON
- mașinuțe cursă: 29.76 RON
- înghețată și espresso: 43.92 RON
- bancnotă suvenir: 10 RON
- cina restaurant 30.04.2024: 400 RON
- cina restaurant seara 01.05.2024: 516.25 RON
- covrigi aeroport și burger: 65.39 RON
- cafea aeroport Munchen: 19.88 RON
În total cu totul am cheltuit 13507.98 RON, adică aproximativ 2700 euro. Cu siguranță se poate și mai ieftin dacă alegeți să vă cazați în afara parcului, dar pentru cine poate sau așteaptă să economisească la bugetul de călătorii banii aceștia pentru a beneficia de o experiență cât mai completă (din punctul nostru de vedere cel puțin), eu zic că merită. Depinde de fiecare cum poate și ce anume își dorește.
Concluzie
În concluzie, merită să vizitați Legoland din Günzburg, Germania mai ales dacă aveți copii pasionați de Lego, sau aveți chiar voi această pasiune. Veți avea parte de activități pentru toate vârstele, mâncare bunicică pentru un parc de distracții, orășele machetă impresionante, acvariu cu pești și rechini, deci cu siguranță nu vă veți plictisi. Pentru noi și copil, transportul cu trenul a făcut experiența să fie și mai interesantă, și din punctul nostru de vedere, recomandăm și mersul cu trenul.
Dacă veți merge și voi la fel, lăsați feedback în comentarii și cu experiențele voastre!