Rezervația Naturală Bujorul de Stepă – Zau de Câmpie

Pentru că se apropie momentul ca din nou bujorul de stepă să înflorească la Zau de Câmpie, ne-am gândit să facem o postare despre ce am vizitat anul trecut.

Poate vă vom convinge și pe voi să dați o fuga până acolo când vor fi toți înfloriți. Chiar merita!

Bujorii sunt una dintre cele mai venerate flori din lume, apreciați atât pentru frumusețea lor voluptoasă cât și pentru simbolismul lor bogat.

Locație

Rezervația Bujorul de Stepă din Zau de Câmpie, situată în inima Transilvaniei, jud. Mureș, România, este un sanctuar al acestor flori magnifice, devenind un punct de atracție pentru amatorii de natură și frumos. Înflorirea bujorilor aici este un eveniment anual așteptat, când petalele generoase în nuanțe de roșu se desfășoară într-un spectacol hipnotizant.

Fix înainte să ajungeți, de pe șoseaua principală va trebui să vă încadrați pe un drum care este neasfaltat și îngust. Apoi la un moment dat ar trebui să vedeți un indicator către Rezervația de Bujori.

Acești bujori sunt polenizați de diverse insecte, în special de albine, care sunt atrase de nectarul și polenul abundent. Interacțiunea dintre plante și polenizatori este esențială pentru ecosistem, contribuind la sănătatea și diversitatea speciilor de plante și animale din zonă.

Înființare

Rezervația Naturală Bujorul de Stepă, a fost înființată în 1932 și a fost declarată arie protejată în anul 2000.

Aceasta a fost înființată de către academicianul Alexandru Borza, o figură emblematică în botanică și este unică în Europa. El a recunoscut importanța acestei zone pentru conservarea bujorului de stepă, Paeonia tenuifolia, o specie rară și valoroasă. Aceasta crește la o altitudine de peste 450 de metri deasupra nivelului mării. Inițial, rezervația a avut o suprafață de 2,5 hectare. Dar, datorită eforturilor depuse de Marcu Sâncrăianu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, suprafața a fost extinsă la dimensiunea actuală de 3,5 hectare.

Bujorul de stepă este o plantă foarte sensibilă, care a dispărut treptat din Europa din cauza greșelilor făcute de oameni, cum ar fi tăierea florilor, ce duce la moartea plantei.

În această zonă se găsesc în jur de 350 de specii de alte plante considerate rare și protejate prin lege. Deci, cu siguranță NU trebuie să rupeți florile.

Perioada de vizitare

Anul trecut noi am vizitat rezervația în data de 6 mai. Dar în general bujorii înfloresc la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, depinde de cât de călduroasă este vremea. Aceștia rămân înfloriți aproximativ 7 zile.

bujori de stepa infloriti

Concluzie

Rezervația de la Zau de Câmpie este un simbol al relației armonioase dintre om și natură. Cu siguranță dacă mergeți cu copiii și aceștia se vor bucura de un loc unde frumusețea naturală este conservată și celebrată cu respect și admirație.

De curând, au anunțat și pe pagina lor de Facebook că datorită vremii calde, tot mai mulți bujori se deschid. Deci în următoarele zile, suntem așteptați să le facem o vizită.

Tot pe pagina lor au anunțat că nu se vor mai desfășura activități comerciale:
“Așadar începând din acest sezon, INTERZIS ACTIVITĂȚILE COMERCIALE DIN ZONA REZERVAȚIEI DE BUJORI!!”

Mai jos o să vă lăsăm o galerie foto cu și mai multe poze făcute anul trecut, în 6 mai 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *