Când vine vorba despre protecția împotriva bolilor, primul lucru ce trebuie să îl facem este să păstrăm o igienă adecvată. Trebuie să ne păstrăm in primul rând mâinile curate, spălându-ne cu apă și săpun de câte ori este nevoie sau/și folosind dezinfectante pentru mâini.

Săpunul

Medicii recomandă să ne spălăm cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. De asemenea, trebuie sa spălăm corect mâinile pentru eficiență maximă.

Cum spălăm corect mâinile?

Cum funționează apa și săpunul împotriva virușilor?

Anumiți viruși (cum este și coronavirus) au un strat protector de lipide, iar atunci când săpunul intră în contact cu virusul, dezintegrează acest strat protector. Astfel virusul se ”dezumflă” ca un balon și celulele ARN rămân neprotejate, iar acesta moare în cele din urmă. De asemenea apa și săpunul pot face ca virușii și bacteriile să se desprindă de pe piele și să alunece, lăsând mâinile curate.

Dezinfectantul pentru mâini

Dezinfectantele pentru maini care conțin alcool în concentrație de 60 – 95% sunt cele mai eficiente. Acestea acționează asupra virușilor atacând și distrugând proteinele care înconjoară virusul. Fără aceste proteine, virusul nu va mai putea supraviețui.

Apa și săpunul sau dezinfectant pentru mâini. Care este mai eficient?

Săpunul are 2 avantaje:

  1. Curăță mâinile de murdărie dacă acestea sunt vizibil murdare, care de asemenea poate ascunde viruși și bacterii. În schimb dezinfectantul pentru mâini nu curăță (de asemenea nu înlătură metale grele, pesticide sau alte subtanțe chimice).
  2. Este mult mai ușor să acoperim toată suprafața mâinilor cu apă și săpun asigurând astfel o curățare mai eficientă.

Așadar, săpunul e de preferat, dar când nu avem la dispoziție apă și săpun, când suntem pe drum de exemplu, atunci dezinfectantele pentru mâini sunt o soluție foarte bună.

Vă recomandăm

  • O animație foarte drăguță care explică foarte bine cum funcționează apa și săpunul și dezinfectantele de mâini împotriva virușilor.

References:

https://en.unesco.org/news/how-soap-kills-covid-19-hands

https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513254/

https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12985-019-1182-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *