Din întâmplare, văzusem pe Facebook pe pagina Andreei Esca, o poză în care se afla ea în pragul unei căsuțe bătrânești cu geamuri ce aveau rame verzi, dar care era clar restaurată. Inițial am crezut că acolo a mers Andreea Esca într-o vacanță și acum promovează locația (doar mai târziu aveam să aflu că de fapt ea deține OberWood 🙂 ). Așadar am intrat pe pagina OberWood să văd despre ce e vorba mai exact, mai ales că de mult timp ne doream să ne cazăm undeva unde puteam experimenta viața la sat îmbinată totuși cu confortul zilelor noastre. După ce am citit ce activități se pot face în zonă, ne-am decis ca exact în acel weekend sa ne facem o rezervare pentru 2 nopți acolo.

Localizare

OberWood se află în județul Sibiu, în Porumbacu de Sus, aproape de celelalte 2 obiective turistice Castelul de Lut Valea Zânelor și Povestea Calendarului.

Perioada optimă de mers

Se pare că cea mai potrivită perioadă de mers (conform doamnei care se ocupă de Oberwood), e în lunile mai-iunie, când încă se găsesc locuri libere. În rest pe perioada vacanței de vară, dacă nu rezervați din timp, e booked tot timpul și se găsesc greu căsuțe libere.

Început cu peripeții

Înainte să facem rezervare pe Booking, prima dată am verificat prognoza meteo să vedem dacă plouă. Când am văzut soare cu nori pe weekend, am zis perfect, putem să ne facem rezervarea, dar nu m-am uitat să verific și pe ore să văd dacă există ceva șanse de ploaie totuși. Așa că, am făcut rezervare la o căsuță de 78 mp. În următoarele zile, “stelele” aveau să nu mai fie așa aliniate. În următoarea zi, m-am gândit să verific din nou prognoza meteo, dar de data asta am intrat să văd și pe ore și am văzut că sâmbăta erau câteva ore în care erau șanse mari de ploaie. Apoi în următoarea zi, prognoza s-a schimbat din nou și acum pictograma (iconița) de care eu mă bucurasem că e cu soare și nori doar, acum era cu nori cu ploaie 🙁 . Am intrat din nou să văd pe ore și arăta că plouă aproape toată ziua sâmbăta. Deja începeam să vreau să anulăm excursia pe weekend.

Apoi ne sună doamna de la cazare să ne spună că mai are o cerere de la o familie cu 6 persoane și că dacă ne-ar deranja să le lăsăm lor căsuța de 78mp și să luăm noi una mai mică (noi fiind 4 adulți și 1 copil). Dar am înțeles situația și nu ne-a deranjat această propunere. Am fost de acord cu această schimbare, iar diferența de preț urma să o primim de la grupul de 6 persoane când ajungeam.

Ziua Plecării

În cele din urmă, a venit și ziua plecării. Ne hotărâsem să ne învoim de la lucru puțin mai devreme să fim pe ora 19:00 la OberWood. Prima oprire era în Alba Iulia să îi luăm și pe bunici, iar de acolo urma să ne continuăm drumul spre Porumbacu de Sus.

Unde a dispărut motanul

Înainte să ieșim din casă, ne-am verificat să avem toate bagajele, să fie toate lucrurile ok în casă, motanul să aibă totul rânduit, dar când să ne luăm rămas bun de la motan, ia-l de unde nu-i. L-am tot strigat prin casă, dar nimic. A mai făcut el de-astea că se punea să doarmă ascuns prin casă și nu răspundea dacă nu avea chef. Așă că pentru o clipă m-am gândit “iar doarme el pe undeva și nu are chef de noi, dă-i pace”. Dar noi avem o regulă de obicei, să vedem exact pe unde e Kenny înainte să plecăm din casă și am zis hai totuși să îl căutăm. După câteva minute bune de căutare, mi-a picat fisa că atunci când am fost în dormitor, am închis ușa de la dulapul cu haine și am fugit repede la dulap. Când deschid ușa, motanul nostru drag, dormea bine-mersi în dulapul închis care e cu ușă glisantă… M-am speriat foarte tare la faptul că am avut pentru o secundă gândul să renunț la regula de văzut motanul înainte de a pleca de acasă. Pentru noi, acum asta e regulă de aur și o recomandăm tuturor celor care au o pisică pe care o pot lăsa 2-3 zile singură acasă.

Eroare la bordul mașinii

După ce ne-am asigurat că motanul e în deplină siguranță, am plecat la drum, dar nu după mult timp după ce am pornit, la bordul mașinii s-a aprins un beculeț. Era ceva avertizare de la senzorul de presiune de la roți. Nu înțelegeam de ce apare, deoarece fix înainte verificasem presiunea roților și părea în regulă. Între timp s-a pornit și o ploaie torențială de abia vedeai în față. Ne-am oprit pe marginea drumului să verificăm presiunea din nou (avem ceva aparat portabil), dar parea bună, deși eroarea persista. În Turda, am prins o aglomerație cum nu am mai prins niciodată. Un drum Cluj-Napoca – Alba-Iulia, care de obicei e de 1h si 10m de când s-a dat drumul la autostradă, acum l-am făcut în 2h+.

Unde sunt actele

Când am ajuns în Alba-Iulia pe la ora 17:00, ne dăm jos din mașină să mai verificăm încă o dată roțile și să mergem să îi luăm pe bunici. Dar la câteva secunde după ce am coborât din mașină, ne-am dat seama, că… gentuța cu actele mașinii și permis de conducere a rămas la Cluj… Noroc că are și Bunicul mașină și s-a oferit să meargă el până la Cluj să ne aducă gentuța cu actele, pentru a putea continua drumul. Dar bineînțeles, asta însemna că nu mai putem ajunge până la ora 19:00 cât vorbisem că ajungem la cazare. Așa că, dupa ce s-a întors bunicul cu actele din Cluj, înapoi în Alba, pe la ora 20:00, am plecat toți cu mașina noastră spre OberWood.

Drumul spre OberWood

Pe drum a început din nou să plouă și după o zi așa lungă și cu peripeții nu mai simțeam așa mult entuziasm. Mă gândeam că ne-am chinuit atâta ca cel mai probabil să stăm în weekend închiși în casă deorece prognoza și norii de afară nu mai dădeau nicio șansă de vreme bună. Dar apoi am zis că, decât să fugim de vreme și de probleme, mai bine ne adaptăm și le înfruntăm 🙂 . Și fix când mă gândeam la lucurile acestea, am intrat pe drumul de țară ce ducea spre Porumbacu de Sus. Era o beznă totală și copacii de pe marginea drumului se vedeau cam înfricosător doar în lumina farurilor și pe fundal începuse să cânte în mașină piesa The Sound of Silence.

Parcă eram într-o scenă din aceea din filmele de groază, gen Wrong Turn 😀

Cazare căsuța Floarea Vieții

Ei, dar și când am ajuns (pe la ora 21:30), am intrat în curtea luminată feeric ce părea din povești, și atunci am realizat că a fost mult mai de impact să vedem OberWood direct pe timp de noapte. Vorba aceea, toate se întâmplă cu un scop, chiar dacă la început pare că totul se întâmplă împotriva noastră și nu ne dăm seama care e acel scop 😀 .

OberWood – Curtea pe timp de noapte

Doamna care se ocupă de oaspeți, ne-a dus la căsuța pe care o primisem la schimb și ce să vezi, era exact căsuța ce o văzusem pe pagina de Facebook a Andreei Esca, căsuța Floarea Vieții (da, Universul cu legea atracției se pare că există 🙂 ).

Căsuța Floarea Vieții

După ce ne-am lăsat bagajele în căsuță, ni s-au prezentat împrejurimile, ce putem face și cum. Totul a fost peste așteptări, mai ales că începutul călătoriei a fost unul cu peripeții 😀

Locul de parcare

Chiar când intrați în curte cu mașina, o puteți parca acolo în curte pe dreapta, dar o să vă arate doamna exact unde să o lăsați. Ideea e că există loc de parcare acolo în curte.

Prezentare Căsuța Floarea Vieții

Pentru noi, a fost perfectă această căsuță, mai ales datorită localizării: era mai retrasă puțin, aproape de pârâiașul ce curgea pe marginea curții, aveam hamace și locul de joacă pentru copii fix în zona căsuței noastre. Iar în interior căsuța era foarte frumos amenajată, o îmbinare echilibrată între rustic și modern.

Unde puteți mânca

  1. Pentru micul dejun puteți opta să comandați de la OberWood. Prețul e de 35 lei/persoană. Pentru asta, trebuie să îi spuneți doamnei care se ocupă de oaspeți după ce vă faceți rezervarea în ce zile doriți micul dejun și pe la ce oră să vi-l aducă. Ea vă va aduce un coș cu mâncare cu produse la căsuță în fiecare dimineață pentru zilele agreate. Noi am ales micul dejun de la ei și a fost foarte gustos, mai ales laptele de bivoliță. Majoritatea produselor sunt locale și s-a simțit gustul acela de mâncare de țară, ca la bunici.
  2. Puteți să comandați prânzul și cina de la cineva din sat. După ce vă faceți rezervarea, veți primi pe WhatsApp numerele de telefon de la doamnele din sat de la care puteți comanda. Prețul e de 50 lei/persoană. Cina pentru prima seară noi am ales-o de la o doamnă din sat, iar ca meniu ne-a zis că face pt acea seară ciorbă de legume, păstrăv în mălai și desert o plăcintă cu brânză. Au fost delicioase toate felurile de mâncare.
  3. Puteți să mergeți la restaurantele din împrejurimi. Inițial am vrut pentru prânz să mergem la restaurant la Palatul Brukenthal din Avrig, dar am ales până la urmă să mâncăm la Păstrăvăria Albota, unde a fost foarte frumos și mâncarea foarte bună.
  1. Puteți să vă aduceți mâncare de acasă și să o pregătiți acolo. La OberWood, este frigider (în fiecare căsuță), cuptor cu microunde (la foișor, care se împarte cu toată lumea din cele 5 căsuțe), grătar (tot la foișor). Aici aș zice că e singurul minus la OberWood. Dacă fiecare căsuță ar fi ocupată de familii diferite ce nu se cunosc și fiecare ar vrea să își gătească acolo, nu ar fi așa simplu să aștepți după atâtea familii. Dar noi oricum nu ne-am dus nimic să gătim acolo, așa că nu ne-a deranjat. Probabil dacă merg mai multe familii ce se cunosc, atunci e mai ok să gătești la ei, altfel, e de preferat să alegeți unul din primele 3 puncte de mai sus.

Activități OberWood și prin împrejurimi

OberWood

La OberWood, ca activități puteți să închiriați biciclete. Au ei acolo în curte câteva bicilcete pe care le puteți închiria cu 50 lei/zi de bicicletă.

Pentru copii există un parc de joacă, cu leagăne, o bucătărioară, nisip, tobogan. Iar locul de joacă e amplasat fix de-a lungul pârâiașului ce trece prin curte, deci numai bine pentru un pic de joacă și la apă.

Vă puteți juca de asemenea badminton, jocuri de societate, etc. Iar noaptea, puteți face un mic foc de tabără (să nu uitați să luați marshmalow/bezele cu voi).

Foc de Tabără

Activități în sat

Ciurda de bivoli

În sat aveți posibilitatea de a merge seara în sat să vedeți ciurda de bivoli care se întorc de la păscut. Însă să aveți grijă să nu stați foarte aproape sau să speriați bivolii, deoarece sunt mai periculoși decât vacile. În cazul nostru a fost un moment în care o familie care era în întârziere, a fugit spre ei, chiar când au cotit pe un alt drum, iar un bivol s-a cam speriat și s-a întors spre familie. Nu a făcut nimic, a rămas așa pe loc câteva secunde, dar părea speriat deoarece din față venea o mașină, iar în spate era familia.

Apoi noi, ne-am plimbat prin sat și am trecut pe lângă alți 4 bivoli care pășteau iarbă și deși eram la ceva distanță de ei, când ne-au văzut, unii s-au oprit din mâncat și se uitau foarte insistent la noi.

Bivol suspicios

Ne-au cam trecut transpirațiile până am trecut de ei, deoarece nu știam exact la ce să ne aștepăm de la ei. Mai târziu, când am vorbit cu o bătrânică din sat, ne-a zis că atunci când vedem bivoli, mai bine să ne ferim de ei, sau măcar să ne uităm în direcția opusă, să nu vorbim tare și să nu gesticulăm. Deci, e interesant de mers să vedeți ciurda de bivoli din sat, dar să o faceți într-un mod precaut.

Mulsul vacii

Tot cei de la OberWood colaborează cu oameni din sat și dacă doriți să mergeți cu copiii să vedeți cum se mulge vaca, puteți să sunați la numărul oferit de cei de la OberWood pentru a vorbi cu doamna ce vă va primi la ea acasă când va mulge vaca.

Mersul cu căruța

Pentru mersul cu căruța se poate apela tot așa la cineva din sat. Noi am sunat la numărul oferit de OberWood, dar calul trebuia potcovit și nu venise potcovarul încă. Apoi ni s-a spus că și pensiunea Ghiocelul oferă posibilitatea de a merge cu trăsura și am sunat la ei și ne-am progamat (deci trebuie progamare) pentru 1 oră dus-întors.

Trași de vrednicul Ghiocel
NOTĂ: Pentru toate aceste activități trebuie plătit cash. Deci să fiți “înarmați” cu destul de mult cash 🙂

Întreaga experiență cu trăsura a fost foarte interesantă. De la cum se simțea aerul acela de pădure (și de cal 😛 ), adierea plăcută a vântului, până la poveștile de viață ale vizitiului despre cum de peste 20 ani se ocupă cu creșterea și dresarea cailor și cât de puțin este susținut turismul ecvestru. Ne-a plăcut mult de vizitiu, nici nu am simțit cum a trecut timpul, plus că ne-a dat idei de călătorit prin România și Egipt (la Templul Luxor despre care a zis că a fost o mega experiență).

Prin împrejurimi

Prin împrejurimi există mai multe obiective turistice:

  • Palatul Brukenthal din Avrig
  • Castelul de Lut Valea Zânelor
  • Povestea Calendarului
  • Biserica Cistericiană

În concluzie, e un loc foarte frumos și ofertant, cu multe tipuri de activități și experiențe pe care le puteți face împreună cu copiii. A, și pe cât ne-am îngrijorat cu prognoza meteo că va ploua și că o să stăm închiși în casă, pe atât de frumoasă a fost vremea. La noi nu a plouat deloc cât am stat acolo, am prins soare și vreme frumoasă. Deci, vremea e foarte schimbătoare și nu merită să vă anulați excursiile din cauza ei. Până la urmă, că e vreme bună, că e vreme rea, fiecare experiență contează și putem încerca să ne bucurăm de fiecare clipă atâta timp cât avem această oportunitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *