Efteling

Localizare Efteling

Efetling este un parc de distracții cu tematică inspirată din poveștile clasice gen Hansel și Gretel, Albă ca Zăpada, etc. Este un parc perfect atât pentru copii mici, cât și pentru cei mari și se află situat în orașul Kaatsheuvel din Olanda.

Perioada optimă de mers

De la bun început e bine să știți că în Olanda nu sunt temperaturi extreme, dar plouă destul de des. Luna cel mai puțin ploioasă și cu temperaturi ok este luna Aprilie. Dacă am pune în balanță ploile și temperaturile, probabil că lunile Mai și Iunie ar fi cele mai potrivite, dar noi am ales să mergem în perioada 20-23 aprilie fiind luna cu cele mai slabe șanse de ploaie. Și așa am și nimerit, 2 zile de soare de dimineața până seara, cu temperaturi de până la 17-18 oC, iar în a 3-a zi puțin mai înnorat, dar fără ploaie. O bilă albă în plus pentru o vizită la sfârșit de aprilie ar mai fi și faptul că e fix perioada în care sunt copacii înfloriți în parc și lalele de toate culorile înflorite și ele. Și în lunile de toamnă e frumos, dar atunci sunt șanse mai mari de ploaie. Cel mai bine e să alegeți în funcție de preferințe momentul.

Cazare

Parcul oferă opțiuni de cazare chiar în interiorul lui. Se poate alege între Efteling Hotel care are și camere tematice din povești sau căsuțele de vacanță care sunt situate într-un cadru natural. Puteți face rezervări chiar de pe site-ul lor, de aici. Sau puteți opta pentru cazări în afara parcului prin AirBnB sau Booking.

Cum ajungi la Efteling

Înainte să intrăm în detaliii, dacă plănuiți să folosiți mijloacele de transport în comun în Olanda și plecați cu avionul din Cluj-Napoca, cel mai optim e să cumpărați bilete Cluj-Amsterdam dus-întors și nu Cluj-Eindhoven. Din Amsterdam va trebui să folosiți doar 2 mijloace de transport în comun. Din Eindhoven va trebui 3, deci se pierde un pic mai mult timp pe drum și e puțin mai complicat.

Noi am plecat din Cluj-Napoca cu avionul direct în Amsterdam. Din Amsterdam, am luat trenul chiar de acolo din aeroport (indicatoarele sunt destul de sugestive și vă puteți ghida după ele) cu destinația ‘s-Hertogenbosch. După ce am ieșit din gară, afară în dreapta, se află autogara de unde am luat apoi autobuzul linia 300 care ne-a dus fix aproape de parc (la 5 minute de mers pe jos). Din stația de autobuz trebuie să treceți pe partea cealaltă și să urmăriți indicatorul stradal care vă arată pe unde e tunelul prin care trebuie să treceți pentru a ajunge la parcul Efteling. La autobuz liniile 300 și 301 sunt cele care duc spre Efteling.

De unde se pot cumpăra bilete de tren și autobuz

Biletele de tren se pot cumpăra fie de la aparatele din gară, fie direct din aplicația mobilă NS-app care e disponibilă pentru platformele Android și iOS.

Biletele de autobuz (Arriva) se pot cumpăra fie fie din gară de la aparate la fel ca cele de tren, fie direct de la șofer prin plata cu cardul.

Mijlocul de transport în comun la ei e foarte bine pus la punct. Trenurile din Amsterdam spre ‘s-Hertogenbosch (sau Den Bosch cum veti mai vedea pe autobuz prescurtat) circulă foarte des și la fel și autobuzele. Timpii de așteptare de la schimbarea unui mijloc de transport la altul sunt chiar super ok. Dar dacă nu aveți disponibilitatea de a merge cu mijloacele de transport în comun, se poate închiria mașină din aeroport.

Activități parc

De îndată ce v-ați cazat și vreți să vă stabiliți itinerariul cu ce puteți vizita în parcul Efteling, trebuie să știți că există o aplicație cu harta parcului chiar foarte bine pusă la punct. Îți arată unde ești pe hartă și traseul până la obiectivul dorit. De asemenea afișează timpul rămas până ce ajungi la obiectivul dorit, precum și timpul de așteptare la coadă. Parcul este mare, cu multe obiective de vizitat și aplicația aceasta ajută enorm. O puteți găsi pe Play Store pentru device-urile cu Android aici, sau pe App Store pentru device-urile cu iOS, aici.

Beneficiul de a te caza direct în parc este că nu trebuie să mai plăteși intrarea în parc pe toată perioada cât ești cazat. Poți tot din aplicație să dai persoanei de la intrare să scaneze biletul digital și atât. Cei cazați în parc, beneficiază și de posibilitatea de a intra cu o jumătate de oră mai repede decât ceilalți. Acest lucru e foarte fain dacă vrei să te dai pe anumite trenulețe sau roller-coastere care de obicei sunt aglomerate și durează până la 1 oră câteodată să aștepți la coadă. Și dacă tot vorbim de partea de intrare, iarăși e bine de știut că se poate cere domnului/doamnei de la intrare, contra cost (4.5 euro), un căruț pentru cărat copii. La început noi nu am știut de această posibilitate, dar am tot văzut prin parc acele cărucioare în care copiii erau trași de părinți. Parcul fiind mare, și băiețelul nostru în vârstă de 5 ani dădea semne de oboseala și lipsă de chef de a mai umbla (ca să întelegeți cam 17000 pași făceam într-o zi) și ne tot uitam de unde să luăm un caruț din acela, dar nu ne era clar de unde. La un moment dat vedeam carucioare lăsate de o parte și ne întrebam dacă ne putem lua așa unul găsit în drum, dar răspunsul e clar, NU. Acele cărucioare trebuie plătite și se iau de la intrare. Singurul minus e că sunt în număr limitat și e posibil dacă ajungi mai târziu să nu mai găsești.

SIROCCO – World of Sindbad

Ne-a plăcut foarte mult la Sindbad. Băiețelul nostru de 5 ani, în fiecare zi cât am stat în parc ne-a rugat să ne mai dăm încă o dată. Muzica, decorațiunile și efectele fac ca experiența să fie una foarte frumoasă.

ARCHIPEL  ISLAND OF ADVENTURE

Max and Moritz – Roller-Coaster pentru întreaga familie

Acest roller-coaster ni s-a părut cel mai potrivit pentru noi care nu suntem așa dornici de adrenalină. Și băiețelul nostru în vârstă de 5 ani s-a distrat super mult pe acest roller-coaster. A râs în hohote și ne-a plăcut tuturor senzația de “nici prea mult, nici prea puțin”. Limita de înălțime e de cel puțin 1m la copii.

Baron 1898 – Roller-Coaster pentru cine are “cojones”

Dacă Max & Moritz a fost suficient pentru noi, Baron 1898 e pentru cine vrea să vadă cum s-ar simți în fața morții. De câte ori am tot trecut prin zonă, auzeam în continuu țipete care ne făceau curioși și să ne întrebăm “da, chiar așa o fi?”. Ei bine, răspunsul se pare că e da. Chiar e un roller-coaster care am zice că nu e chiar pentru oricine, dar care merită din plin să fie încercat. Senzația e una unică și chiar dacă nu o să mai vreți să încercați din nou, merită măcar o dată.

Fata Morgana

Personal, dintre activitățile de interior cel mai mult ne-a plăcut Fata Morgana. Detaliile au fost impresionante și experiența cu barca prin această lume orientală a fost la fel de impresionantă. E drept că a fost prima dată pentru noi într-un parc de distracții și probabil am fost mai ușor impresionați, dar adevărul e că nici nu ne gândeam că există așa ceva 😀

Mai multe poze

Sunt multe activități de făcut în parc și merită să petreceți cel puțin 2-3 zile ca să puteți explora cât mai multe.

Traseu întoarcere acasă

La întoarcere, noi am avut bilete pe ruta Eindhoven – Cluj-Napoca. Doar așa ne-am găsit avion înapoi pentru data noastră de întoarcere. Așa cum am menționat la un moment dat, pe această rută, a trebuit sa luăm 3 mijloace de transport. De la Efteling am luat autobuzul linia 301 (acesta venea cel mai de dimineață) care ne-a dus până în ‘s-Hertogenbosch. De acolo, am luat trenul (am cumpărat biletele din aplicație) până în Eindhoven, și de acolo a trebuit să luăm un alt autobuz, care să ne ducă la aeroport. Liniile de autobuz care duc la aeroport sunt 400 si 401. Biletele de autobuz de data aceasta a trebuit să le luăm din interior de la ceva chioșcuri de unde îți vindea cineva bilete. Nu ne-am dat seama dacă șoferul nu avea chef să ne vândă el sau așa e regula pentru autobuzele acestea ce duc la aeroport, însă el ne-a cerut să mergem să cumpărăm din interior.

Din fericire, la aeroport există și un loc de joacă pentru copii, lucru ce ne-a salvat cât de cât, deorece avionul nostru a avut 2 ore întârziere și oricum ajunseserăm mai repede. Partea mai puțin plăcută cu aeroportul din Eindhoven, a fost faptul că ne-am facut check-in la aeroport și pentru asta ne-au taxat cu 600 de lei… A fost greșeala noastră că nu făcusem check-in online, dar la aeroportul din Cluj tot așa în aeroport am făcut check-in și ne-am bazat că o să fie la fel. Dar nu a fost la fel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *